Składniki:
100 g wiórków kokosowych do masy
100 g wiórków kokosowych do obtaczania
200 g masła
200 g cukru
125 ml wody
250 g mleka w proszku
2 płaty wafli ( andruty wielkość około arkusza A4)
migdały 100 g wystarczy.
Wykonanie:
Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, a potem wystudzić. Po ostudzeniu wlać do miski, dodać 100 g wiórków, miękkie masło, mleko w proszku i drobno rozkruszone wafle. Wymieszać masę mikserem. Początkowo masa będzie trochę luźna, ale po wstawieniu do lodówki na około 40 min. zrobi się gęsta i idealna do formowania kulek.
W tym czasie sparzyć wrzątkiem migdały i obrać je ze skórki. Ze schłodzonej masy formować kulki i wciskać migdał do środka, a następnie obtaczać w pozostałych 100 g. wiórków kokosowych.
Z tej ilości wyszło 40 kulek
A oto efekt końcowy
wygladaja pysznie!
OdpowiedzUsuńI tak też smakują, zachęcam do zrobienia
OdpowiedzUsuń